5x dagje uit met kinderen
Nu de koninklijke trein in het Spoorwegmuseum staat, reist ook ons koningshuis met reguliere treinen. Dat is veel eenvoudiger te plannen in de NS-app, en bovendien kun je de meeste paleizen en kastelen prima met gewone treinen en bussen bereiken. Met een Railrunner van slechts € 2,50 reizen (klein)kinderen van 4 t/m 11 jaar de hele dag voordelig met je mee, ook bij andere treinvervoerders.
1 Speel voor prins(es) in het Juniorpaleis
Paleis Het Loo, Apeldoorn
Paleis Het Loo was lang de zomerresidentie van Nederlandse stadhouders en koningen. Na een flinke verbouwing is het gebouw weer open voor publiek. Het nieuwe ondergrondse gedeelte heeft een modern museum met een vaste tentoonstelling over de Oranjes, van Willem van Oranje tot Willem-Alexander. Vanuit de grand foyer zie je door het glazen plafond het paleis. Kinderen die 350 jaar Oranje-geschiedenis liever laten rusten, kunnen ook zelf voor prins of prinses spelen in het Juniorpaleis. In de kleurrijke paleisvertrekken help jij het land inrichten en organiseer je een feest voor eregasten uit de hele wereld. Vind je juist dat het koningshuis het dak op kan? Klim dan naar het dakterras voor een uitzicht op de sierlijke en symmetrische patronen van de paleistuin.
Zo kom je er: neem bus 102 of 112 op station Apeldoorn en rijd in tien minuten naar halte Paleis Het Loo.
2 Ga op avontuur in het koninkrijk Elfia
Kasteel de Haar, Haarzuilens
Is het Nederlandse koningshuis jou niet fantasierijk genoeg? Kom dan op zaterdag 20 en zondag 21 april naar het koninkrijk Elfia. Er is geen betere plaats voor dit fantasyfestival met workshops, muziekoptredens en een kostuumparade dan Kasteel de Haar. Het grootste kasteel van Nederland is zélf een prachtig staaltje fantasie. Want al oogt het nog zo oud, het neogotische sprookjeskasteel werd pas tussen 1892 en 1912 gebouwd. Wie zijn buik vol heeft van prinsen en prinsessen mag ook verkleed komen als elf, fee, ridder of tovenaar.
Zo kom je er: neem op station Vleuten bus 127 naar halte Brink in Haarzuilens en loop in een kwartier naar het kasteel. In het weekend rijdt bus 111 naar het kasteel.
3 Bezoek de enige hoogteburcht van Nederland
Kasteel Valkenburg, Valkenburg
Bijna duizend jaar geleden werd bij Valkenburg een indrukwekkend kasteel gebouwd. Door de ligging bovenop de Heunsberg was het kasteel lastig in te nemen door vijanden. Superhandig, maar niet als jij zelf die vijand bent. Toen Franse troepen Kasteel Valkenburg veroverden, moest het eerst heroverd worden. Koning-stadhouder Willem III van het huis Oranje-Nassau liet het kasteel daarna onherstelbaar beschadigen, zodat buitenlandse legers het nooit zouden gebruiken in hun strijd tegen Holland. De ruïnes van de enige hoogteburcht van ons land spreken nog altijd tot de verbeelding. Hoe zou het zijn geweest om hier samen met edellieden aan te schuiven voor een feestmaal?
Zo kom je er: Kasteel Valkenburg ligt op een kwartiertje lopen van station Valkenburg.
4 Slaap in een middeleeuws kasteel
Slot Assumburg, Heemskerk
Slot Assumburg ziet er misschien stoer uit, maar als zogenaamd coulissenkasteel - een decorstuk met dunne muren die een beleg niet zouden doorstaan - is dat vooral schone schijn. Ook nu is vooral de buitenkant indrukwekkend. Binnen de kasteelmuren is de inrichting van Stayokay Hostel Heemskerk eerder sober en niet echt spannend. Dat mag de pret niet drukken, want hoe vaak heb je de kans om te overnachten in een middeleeuws kasteel? Speciaal voor kinderen is er een speurtocht rondom Slot Assumburg uitgezet, maar op eigen houtje door het kasteel dwalen is ook een avontuur. Wie goed zoekt vindt achter de zware deur van het schavot zelfs de schedel van de laatste gevangene.
Zo kom je er: neem bus 71, 72 of 73 op station Beverwijk en rijd in een kwartier naar halte Jan van Kuikweg of een andere halte in de buurt van Slot Assumburg. Vanaf daar is het nog ongeveer tien minuten lopen. Vanaf station Beverwijk kun je ook met de OV-fiets in een kwartier naar Heemskerk fietsen.
5 Ga op audiëntie bij de koning
Koninklijk Paleis, Amsterdam
Waar moet je heen als je op bezoek wil bij de koning? Koning Willem- Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane hebben namelijk niet één, niet twee, maar drie paleizen tot hun beschikking. Je zult niet snel een uitnodiging krijgen om langs te komen op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Hier woont het gezin en het paleis is niet te bezichtigen. De koning werkt in Paleis Noordeinde, ook in Den Haag. Dit paleis wordt gebruikt voor officiële ontvangsten en is in de zomer beperkt opengesteld voor publiek. In Koninklijk Paleis Amsterdam ben je wél welkom. Prins Louis, zoon van koning Lodewijk Napoleon, leidt kinderen rond door het gebouw aan de hand van een audiotour en stickerspeurtocht.
Zo kom je er: Koninklijk Paleis Amsterdam ligt op tien minuten lopen van station Amsterdam Centraal.
Tekst: Joost Smets.
Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice
Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes
Meer NS › Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties