15/20
  • Pages
  • Editions
01 Inhoud
02 Stedentrips
03 Dagje Haarlem
04 Dagje Heerlen
05 Dagje Leiden
06 Dagje Venlo
07 Dagje Lille
08 Wandelroutes
09 Dagje natuur
10 NS deals
11 Dagje uit met de kids
12 Winacties
13 Kunst en cultuur
14 Dagje cultuur
15 Boeken en podcasts
16 NS service
17 Voordelig reizen
18 Duurzaam reizen
19 Reisinformatie
20 Deel je mening

7x de beste boeken & podcasts over reizen

Gebruik je reistijd door je te verdiepen in nieuwe boeken en podcasts – over reizen! Nieuwsgierig geworden? Van elk boek geven we 5 exemplaren cadeau. Doe mee aan de online NS Dagje Uit Quiz en maak kans.

1 Rust

Sigri Sandberg

Sigri Sandberg verlangt naar Rust. In de oude houten boot van haar moeder roeit ze over de Sognefjord, de langste fjord ter wereld. Van de plek waar ze als kind opgroeide naar de appelboerderij waar ze nu woont. Weinig manieren van reizen zijn trager dan roeien – maar vind je er ook rust door? Als je roeit maak je golven en ben je in harmonie en disharmonie met de elementen en met jezelf. Onderweg vertelt Sandberg over de tijd dat het water de weg was waarover fjordbewoners zich verplaatsten, over klimmers en kunstenaars die door de dramatische omgeving werden aangetrokken en over het leven onder water. Een reis met obstakels, maar ook met zang en naaktzwemmen.

2 Paleis op wielen

Nelleke Noordervliet

Paleis op wielen is het derde deel in de Spoorslag-reeks van uitgever Ambo Anthos over treinreizen. Nelleke Noordervliet reist met de trein door India. In Varanasi, nog voor de officiële start, zijn het vuil en de chaos op straat ongeëvenaard. Het is een wereld van verschil met Delhi. De luxueuze trein die daar op haar wacht toont verwende westerse toeristen het nostalgische en clichématige India uit hun dromen. Vakkundig trekt het treinpersoneel een decadent decor op waar het alledaagse leven achter verborgen blijft. De Indiërs zijn niet meer dan acteurs en ook de toeristen zelf kunnen niet ontsnappen aan hun rol in dit theater. Maar de werkelijkheid laat zich niet buitensluiten.

3 Het Surinamedagboek

Merijn de Boer

Als Merijn de Boer een advertentie leest waarin een groepsreis naar Suriname wordt aangeboden, reageert hij meteen. De reis is gewijd aan Albert Helman, een Nederlands-Surinaamse schrijver die al op jonge leeftijd beschreef hoe de Nederlandse kolonisator Suriname uitbuitte en verwaarloosde. De meeste andere deelnemers hebben nog nooit van Helman gehoord en zijn ook niet van plan daar iets aan te veranderen. Wel willen ze graag gratis op vakantie naar Suriname. Het Surinamedagboek is een avontuurlijk en bij vlagen absurdistisch verslag over de reis van Paramaribo tot diep in het binnenland en al het ongemak dat bij een groepsreis hoort. Tegelijk is het een eerbetoon aan Helman en aan de schoonheid van Suriname. Ook beschikbaar als luisterboek.

4 Fietsen door het Romeinse Rijk

Marica van der Meer

In de zomer van 2022 fietst Marica van der Meer, auteur van verschillende fietsrouteboeken met meerdaagse tochten door Nederland en het onmisbare Handboek voor vakantiefietsers, door het Romeinse Rijk. Haar tocht van bijna vierduizend kilometer begint in Bologna, zakt via klassieke steden als Florence en Rome naar Pompeï en voert dwars door de Apennijnen, voor ze de overtocht over de Adriatische Zee maakt naar Griekenland. Over hoge bergpassen en in het voetspoor van de Illyriërs, Ottomanen en Venetianen fietst ze terug naar Bologna, dwars door Albanië, Montenegro en Kroatië. Een tocht die in het teken staat van de rijke geschiedenis van het West- en Oost-Romeinse Rijk, maar die dankzij de gastvrijheid van de mensen die er nu wonen het afzien meer dan waard is.

5 De Podcastlas

In De Podcastlas nemen Hugo Noordman, Max Gerritsen en Leon Boelens je wekelijks mee naar een land waarvan je niet wist dat je er meer over wilt weten. In een uurtje tijd vliegen de feitjes over geschiedenis, politiek, de mooiste plekjes, cultuur, muziek én de nationale sport je in sneltreinvaart om de oren. Neem nu Vanuatu. De stemming zit er meteen in bij het spelen van Yumi Yumi Yumi, het onvergetelijke volkslied van dit staatje in de Grote Oceaan. Vanuatu is de enige plek ter wereld waar je waterdichte ansichtkaarten verstuurt vanuit een onderwaterpostkantoor (om hun band met het water te benadrukken), op één van de eilanden heeft een vrouw het bungeejumpen met lianen uitgevonden en in de lokale pidgintaal heet een helikopter een Mixmaster Blong Jesus Christ. Bruikbare kennis voor feestjes en verjaardagen.

6 Oesterparel

Marijke Rolf

In de novelle Oesterparel wordt student Robijn op een zaterdagochtend uit bed gebeld door de politie. Haar ex ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Robijn had de relatie pas net verbroken. Overvallen door tegenstrijdige gevoelens reist ze met de trein van Amsterdam naar Leeuwarden. Het wordt een treinreis met verstrekkende gevolgen: voor welke belangrijke keuzes in haar leven komt Robijn te staan?

7 Hoe valt een schrijver uit de trein?

Arthur Japin & Eric J. Coolen

Op 11 oktober 1961 maakte de schrijver Antoon Coolen in de Betuwe een noodlottige val uit een rijdende trein. De toen beroemde Coolen schreef 65 boeken die nu grotendeels in vergetelheid zijn geraakt. In Hoe valt een schrijver uit de trein?onderzoekt tekenaar Eric J. Coolen (geen directe familie) wat vooraf ging, waaronder in de bioscoopwagon op station Utrecht. Daar konden reizigers de tijd doden terwijl ze op hun trein wachtten. En waarom was schrijver Arthur Japin daar die dag vlakbij met zijn vader langs de Linge aan het vliegeren? Een graphic novel over schrijvers op stations en dromers in treinen.

Op zoek naar meer leuke lees- en luistertips?

Ontdek op ns.nl/dagjeuit

Tekst: Joost Smets. Beeld: Unsplash.

Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice

Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes

Meer NS › Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties


› Disclaimer › Privacy › Cookies › Bedrijfsinformatie › Voorwaarden en folders

NS Logo blauw