Dagje(s) uit in
Lille
Lille, de hoofdstad van Frans-Vlaanderen, combineert een rijke Vlaamse komaf met Franse charme en delicatessen. Met de Thalys en TGV reis je er vanaf Amsterdam Centraal in slechts 3,5 uur heen. Het historisch erfgoed en de verrassende musea zijn reden genoeg om verliefd te worden op Lille, maar ook een rendez-vous met de nabijgelegen textielstad Roubaix is verre van langdradig.
Dag 1: bezoek de boeiende binnenstad


Sta vroeg op
Ochtendstond geeft goud in de mond. Dat geldt ook voor Lille. Om je ongestoord te vergapen aan de flamboyante architectuur van de oude binnenstad moet je vroeg opstaan. In de Rue de la Monnaie, de Muntstraat, tonen façades met afwisselend zachte én gewaagde kleuren de rijkdom van de 17de eeuw. In het Beursgebouw, een imposant bouwwerk in Vlaamse renaissance- en barokstijl, vindt elke middag een boekenmarkt plaats. Dé plek voor een originele souvenir. Naast boeken worden hier ook oude ansichtkaarten en posters verkocht.


Zoek de hoogte (en de rust) op
Zodra de kledingboetiekjes en delicatessenzaken in het centrum hun deuren openen kan Lille rampestampensvol stromen. Hoe houd je het overzicht en ontvlucht je de drukte? Simpel, door de Beffroi de Lille te bezoeken. Het belfort staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Reserveer vooraf een tijdslot om de 104 meter hoge toren te beklimmen. Ook het natuurhistorisch museum is heerlijk overzichtelijk en zelden te druk. In een grote galerij zweven walvisskeletten boven de bezoekers. Eerst wat eten? Ga dan naar restaurant Sweet Flamingo in de museumshop voor een Cabinet de curiosités-brunch.


Schuif aan bij de locals
In Lille wordt nieuwsgierigheid beloond. Dwaal door onopvallende poortjes in het centrum en wie weet beland je op binnenplaatsjes zoals de Rue de Weppes, met tal van gezellige terrasjes. Hier eten en drinken de locals, afgeschermd van de roerige winkelstraten. Nog zo’n pittoresk straatje is de Rue des Vieux Murs, in de schaduw van kathedraal Notre-Dame-de-la-Treille. Les Frères Pinard is hier de perfecte Franse pauzeplek met ruime wijn- en kaaskeus. Liever aan het bier? De hippe brewpub Bierbuik is een populaire ontmoetingsplek. In de gerechten proef je de Vlaamse roots van Lille.
Dag 2: neem de Franse OV-fiets


Parkeer bij een oude remisehal
Lille is een fietsvriendelijke stad waar veel inwoners de auto liever thuislaten. Dat is te danken aan V’Lille, de lokale tegenhanger van de OV-fiets. Met 2.220 fietsen verspreid over 223 locaties is een rijwiel snel gevonden. Voor €1,75 per dag huur je een fiets die je overal weer kunt inleveren. Vanaf station Lille Flandres fiets je in vijf minuten naar het culturele centrum Gare Saint Sauveur. In deze oude remisehal tref je een stadsboerderij, wisselende exposities en een toffe bistro.


Bestorm de Citadel van Lille
Een kwartiertje fietsen verderop ligt de 17de-eeuwse Citadel van Lille. Het stervormige fort wordt omgeven door weelderig groene parken. De citadel zelf is nog altijd militair terrein en beperkt toegankelijk. Voor tours, die plaatsvinden op zondag, dien je zeven dagen voor je bezoek een identiteitsbewijs te overleggen.
Verken de buitenwijken
Slechts weinig bezoekers wagen zich buiten de historische binnenstad, maar de vierde stad van Frankrijk heeft beslist meer in petto. Verken de moderne architectuur van de wijk Euralille of fiets langs het Canal de la Deûle naar het noorden. De pizza’s en smakelijke biertjes van microbrouwerij BriqueLand, gevestigd in een oude textielfabriek, leveren voldoende energie voor de terugrit.
Dag 3: pak de trein naar Roubaix


Duik in een kunstbad
Met een City Pass Métropole Européenne de Lille reis je gratis met het openbaar vervoer in Lille én Roubaix. Roubaix was aan het begin van de twintigste eeuw het wereldcentrum van de textielindustrie. Tegenwoordig is het één van de armste steden van Frankrijk – al zou je dat niet zeggen in museum La Piscine. Met je City Pass mag je gratis naar binnen. Het artnouveaugebouw is met zijn sculpturen in oude badhokjes een frisse tegenhanger van het drukkere Palais des Beaux Arts in Lille. Er is ook volop aandacht voor moderne en hedendaagse kunst en design.


Ontdek het textielverleden van Roubaix
Dankzij de florerende textielindustrie verdiende textielbaron Paul Cavrois bakken met geld. Hij liet Villa Cavrois bouwen, een modernistische villa uit de jaren twintig van de vorige eeuw. De inrichting van dit kunstwerk is strak, minimalistisch en een tikje steriel. Het dakterras is adembenemend mooi.
Ontdek het textielheden van Roubaix
Het is niet enkel vergane glorie in Roubaix. Het atelier van Les Trois Tricoteurs (De Drie Breiers) is een broedplaats van creatieve energie. In het textiellab wordt op traditionele wijze gebreid. Sokken zijn klaar terwijl je wacht – of beter nog, terwijl je een biertje drinkt in de bar die aan het atelier grenst.
Tekst: Joost Smets. Beeld: Tim Bilman.
De voordelen van reizen met NS International
- Betrouwbaar en persoonlijk
- 24/7 klantenservice
- Reisondersteuning voor, tijdens en na je reis
- Gemakkelijk boekingsproces
- Aantrekkelijke deals
- Geen verborgen kosten
Hebben we je overtuigd? Boek dan nu direct je reis naar Lille.

Zo boek je goedkope internationale treintickets
Reizen met de trein hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo bespaar je geld op internationale tickets:
- Boek vroeg (minstens drie maanden van tevoren) en vanaf het station bij jou om de hoek
- Vermijd spitsuren en -periodes
- Maak gebruik van je NS-kortingskaart en aanbiedingen
- Check onze online prijskalender. Hier kun je gemakkelijk zien op welke dagen je goedkoper kunt reizen
Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice
Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes
Meer NS › Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties