4x Nederlandse natuur waar je je in het buitenland waant
Nederland is verrassend veel natuurgebieden rijk die aan exotische oorden doen denken: van Afrikaanse savanne tot Caribische stranden. Grote plus: deze bijzondere natuurgebieden zijn eenvoudig te bereiken per openbaar vervoer en fiets. Plan je reis van deur tot deur in de NS-app. Zo weet je precies wanneer je van huis moet vertrekken, hoe laat je op je bestemming aankomt en hoe druk het wordt in de trein.
Spot flamingo's in de polder
Yeah, right. Zo stellen we je reactie voor als we je vertellen dat je in de Nederlandse polder wilde flamingo’s kunt spotten. Maar het kan dus écht. De vogels worden vaak geassocieerd met exotische oorden en hoge temperaturen. Maar die associatie gaat niet altijd en overal op. Flamingo’s zijn bestand tegen grote temperatuurverschillen. In de Andes kan de temperatuur ’s nachts bijvoorbeeld dalen tot twintig in de min, terwijl het overdag weer kan oplopen tot dertig graden. Elk jaar vanaf juli gaat de flamingokolonie uit het Duitse natuurgebied Zwillbrocker Venn - de noordelijkste broedplek van Europa - op tournee door Nederland. Je zou kunnen zeggen dat ze ons land hebben ontdekt als de ideale zomerbestemming. Alle grote flamingosoorten hybridiseren (kruisen) met elkaar. De flamingo’s die Nederland aandoen behoren tot de kleine, Chileense of Caribische flamingo, of tussenvormen daarvan. Geloof je er nog steeds geen hout van? Ga ze dan hier met eigen ogen bekijken:
- Vanuit de kijkhut bij Zwillbrocker Venn (Gelderland) tussen april en juli
- Vanaf de dijk bij Elburg aan het Veluwemeer (Gelderland) in maart (einde winter)
- In het Lauwersmeer (Groningen en Friesland) tussen november en maart
- Vanuit de jachthaven bij Battenoord (Zuid-Holland) tussen november en maart
- Vanaf de dijk aan het Volkerakmeer en de Krammersche Slikken bij Oude-Tonge (Zuid-Holland) tussen november en maart

Ontspan op de Brabantse savanne
Op een half uurtje rijden van de grote drukke stad wacht ‘de grote stille heide’. Terwijl je over de Strabrechtse Heide loopt voel je continu de drang om jezelf in de arm te knijpen. Ben je in Afrika beland of lijkt het alleen maar zo?
De naam Strabrechtse Heide klinkt minder exotisch dan Amboseli of de Serengeti, maar van boven is het Brabantse heidegebied nauwelijks van de wereldberoemde savannes te onderscheiden – op de foto ontbreken eigenlijk alleen nog impala’s en olifanten. Het onmetelijke heidelandschap kenmerkt zich door bodemvegetatie en vennen, die op hun beurt weer te vergelijken zijn met drinkpoelen. De afgebeelde waterplas is het Kiezelven, en even verderop wacht het grootste ven van Nederland: het Beuven.
Om de vergrassing van de heide tegen te gaan, wordt de Strabrechtse Heide begraasd door een kudde van duizend Kempische heideschapen. Als je door het gebied wandelt of fietst, kan het zomaar zijn dat je de kudde, de herder en de herdershonden tegen het lijf loopt. De begrazing is een kwestie van maatwerk. Het zijn vooral de warmteminnende soorten, zoals de diefmier, heivlinder, tapuit en veldkrekel, die van de intensieve begrazing profiteren. Eerstgenoemde komt zelfs alléén voor in het begraasde deel van de heide. Er zijn ook soorten die baat hebben bij een lichte vorm van begrazing. Het gentiaanblauwtje, de moerassprinkhaan en de veenmier komen uitsluitend voor op natte heide. Aan de randen van de waterplassen wemelt het daarnaast van de libellen. En als je weet waar je op moet letten, kun je aan de waterrand ook de rugstreeppad en heikikker in het vizier krijgen. De Big Five ga je op de Strabrechtse Heide niet tegenkomen, maar er valt alsnog méér dan genoeg te zien.
Bekijk de NS-Wandeling Strabrechtse Heide en plan je reis in de NS-app.
Ontdek Limburgs Toscane
Wie sjoan ós Limburg is, begrip toch neëmes (Hoe mooi ons Limburg is, begrijpt toch niemand), zong de Limburgse volkszanger Harry Bordon in 1954. Dat was misschien tóén zo, maar nu niet meer. Als je neerkijkt op Eys besef je dat de schoonheid van het Zuid-Limburgse Heuvelland onomstootbaar is. De omgeving van dit schilderachtige dorpje wordt liefkozend ‘het Toscane van Limburg’ genoemd, en het is niet moeilijk om te zien waarom. Het eerste dat opvalt is de zachte glooiing in het landschap, golvend en speels, als een drijvend lappendeken. In de verte ontwaar je, mooi op een rijtje, de slanke gedaanten van Italiaanse populieren, die qua vorm en structuur verdacht veel lijken op de voor Toscane zo kenmerkende cipressen. In de directe omgeving liggen tal van wijngaarden, en het zijn veelal streekproducten die de klok slaan. Het Toscanegevoel komt ook op andere manieren tot uiting. Dit gebied kent zijn eigen ritme. Gejaagdheid is een vorm van druk die ze hier niet kennen. Het leven wordt nog écht geleefd. Laat dat maar aan de Zuid-Limburgers over.
Neem bij station Heerlen bus 55 naar halte Eyserheide, of fiets vanaf het station in 35 minuten ernaartoe. Plan je reis in de NS-app.

Luier in de Drentse Caribbean
Knipper met je ogen en je zou midden in Drenthe net zo goed aan de kust van een Caribisch eiland kunnen staan. Het kristalheldere water van Recreatieplas 't Nije Hemelriek heeft een exotische azuurblauwe kleur door natuurlijke mineralen en zand op de bodem. Naast zwemmen en zonnebaden op het zandstrand, kun je ook kanovaren op het meer. Bovendien zijn er in de buurt natuurlijke waterbronnen waar je kunt wildzwemmen. Deze bronnen zijn kleine meertjes en waterpoelen, perfect voor een verfrissende en avontuurlijke duik. Voor wandelliefhebbers zijn er mooie paden die door de omliggende bossen leiden.
Vanaf station Assen fiets je in 45 minuten naar 't Nije Hemelriek. Plan je reis in de NS-app.
Tekst: Joost Smets. Beeld: Hollandse Hoogte, Danny van der Meijden, Thijn Vega, Unsplash.
Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice
Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes
Meer NS › Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties