Dagje uit wandelen
Inspiratie voor heerlijke wandelingen in de duinen van Noord-Holland en heuvels van Limburg, met een NS-station als start- en eindpunt. Volg je in ons spoor?
NS-wandeling Kennemerduinen
Brede stranden, hoge duinwallen en een afwisselend landschap met bossen, struikgewassen, duingrassen en grote grazers. De Kennemerduinen, een uitgestrekt natuurgebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort, is de perfecte plek om je hoofd leeg te maken.
Struinen door de duinen
Nog geen kwartier nadat je in Santpoort Noord uit de trein stapt, word je al omringd door natuur. In 1995 werden de Kennemerduinen, samen met de landgoederen Duin en Kruidberg en Midden-Herenduin, samengevoegd tot het beschermde Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Precies een eeuw voordat het nationaal park werd gesticht, gold Duin en Kruidberg, een statig pand in neorenaissancestijl, als het grootste woonhuis van Nederland. Het bijbehorende landgoed werd toen eigendom van Jacob Theodoor Cremer, een Nederlands tabakshandelaar, koloniaal expert en liberaal politicus. Zijn passie voor exotische culturen is terug te zien in het landhuis en de landschapstuin.
Grote grazers
Het 3.800 hectare grote nationaal park wordt bewoond door Schotse hooglanders, konikpaarden, shetlandpony’s en wisenten (Europese bizons). Maar ook door herten, reeën en ruim honderd vogelsoorten. Vooral de grote grazers zijn imposante verschijningen. Deze dieren zijn hier niet zomaar uitgezet – door de begroeiing kort te wieken zorgen ze ervoor dat het gebied niet dichtgroeit. Via verharde en onverharde paden, langs diverse duinmeertjes, kom je uit bij het strand. Met de zilte wind door je haren zet je koers naar Zandvoort. Na een kleine twee kilometer moet je een belangrijke knoop doorhakken: blijf je over het strand lopen tot in Zandvoort aan Zee of loop je door de duinen?
Stille getuigen
Kies voor het duintraject als je het landschap in vol ornaat wil ervaren. Vanaf uitzichtpunt Hazenberg zie je niet alleen de hoge beboste binnenduinen, maar ook de kenmerkende watertoren van Overveen en de ietwat apocalyptische schoorstenen van Tata Steel. Verder landinwaarts torenen ook de bomen als schoorstenen boven je uit. Eerst loop je door dennenbossen. Daarachter volgt een reep met berken, eiken en andere loofbomen. Het gevarieerde duingebied is een geliefde vogelbroedplek. De naam verraadt het al: in de oevervegetatie langs het Vogelmeer stikt het van de gevleugelde dieren. Waar de vogels allesbehalve stilzitten, herinneren vijf gedenkstenen als stille getuigen aan verzetslieden die in 1945 werden gedood door de Duitsers. Nadat je kort hebt stilgestaan bij de gebeurtenissen, loop je door naar Bezoekerscentrum de Kennemerduinen. Met de informatie die je hier vindt, kun je flora en fauna die je onderweg tegenkwam duiden.
Van Station Santpoort Noord Naar Station Overveen of Zandvoort Afstand 14,5 of 16 km Bezienswaardigheden Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Landgoed Duin- en Kruidberg, de acht gedenkstenen Honden mee? Nee Download hier de route
OV-stapper Savelsbos
Kaarsrechte kalksteenwanden, idyllische dorpen en fantastische uitzichten in een uniek heuvellandschap: tijdens de OV-stapper Savelsbos kom je in aanraking met alles wat Zuid-Limburg zo aantrekkelijk maakt.
Land van kalk
Vanaf NS-station Maastricht en over het alom bekende Pieterpad loop je naar het pittoreske Bemelen. Net voordat je het dorp in loopt, zie je aan je linkerkant torenhoge kalksteenwanden. De uitgezaagde kalksteenblokken werden veelal gebruikt voor de aanleg van huizen en kastelen. Nog steeds kom je op veel plekken kalkstenen bouwwerken tegen. Kijk tijdens het wandelen dus goed om je heen! Via smalle wegen vervolg je je weg naar Cadier en Keer. In het weekend is er geen betere lunchplek denkbaar dan Landgoed Heerdeberg. Dit restaurant, waarvoor je kort moet afwijken van de wandelroute, heeft een geweldig terras, een buitenkeuken en een groente- en theetuin in de schaduw van een oude mergelwand.
Grootste ondergrondse vuursteenmijn ter wereld
Met een volle buik zoek je de holle wegen op. Het lijkt alsof deze wegen, die typisch zijn voor het Limburgse landschap, door de mens zijn uitgegraven. Niets is minder waar. Door uitspoeling, een proces waarbij neerslag een natuurlijke weg omlaag vindt, zijn in de lengterichting van dalen holle wegen met verticale bermen ontstaan. Ook de hellingen in het Savelsbos ogen soms verticaal. Omdat het bos vanwege zijn reliëf ongeschikt was voor landbouw, verkeert het nog in een oorspronkelijke staat en zie je nog echte woudreuzen. Aan de rand van het Savelsbos vind je de Prehistorische Vuursteenmijn Rijckholt, één van ’s werelds grootste ondergrondse vuursteenmijnen. Duizenden jaren geleden toverden vuursteenwerkers het goed bewerkbare gesteente om tot bijlen, messen, speerpunten en andere gereedschappen. Boek een excursie als je achter de spijlen wil kijken.
Vruchtbaar uitzicht
Rond Eijsden wordt het landschap gedomineerd door hoogstam- en laagstamboomgaarden. Wil jij de beschutte velden in vol ornaat zien? Het beklimmen van Uitkijktoren Mescherhei werpt zijn vruchten af – vanaf negen meter hoogte zie je de boomgaarden en eindbestemming Eijsden liggen.
Van Station Maastricht Naar Station Eijsden Afstand 23 km Bezienswaardigheden Kalksteenwanden in Bemelen, prehistorische vuursteenmijn Rijckholt, (hoogstam)boomgaarden in Gronsveld Honden mee? Ja, aangelijnd Download hier de route
Samen stappen
Klinkt een dagje wandelen jou als muziek in de oren? Deel dit artikel met je favoriete wandelmaatje en ga samen op avontuur!
Deel via:
Tekst: Tom Aussems. Beeld: Tim Bilman, Visit Zuid-Limburg, Landgoed Heerdeberg.
Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice
Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes
Meer NS › Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties