Dagje uit in de natuur
Nederland telt meer dan duizend landgoederen die zich perfect lenen voor een wandeling in de natuur. Waar te beginnen? Op een treinstation natuurlijk! Even doorstappen en je wandelt door glooiende groene stadsparken en langs kronkelende beken of historische hoeves.
1. NS-wandeling Warnsborn
Voor de gevarieerde wandelroute van Arnhem naar Oosterbeek – of helemaal naar Wolfheze – trek je de hele dag uit. In Park Sonsbeek, op de landgoederen Warnsborn, Vijverberg en Lichtenbeek en op de indrukwekkende Airborne begraafplaats wil je geen haast hebben.
Middeleeuwse watermolen
Het is maar een paar minuten lopen van station Arnhem naar Park Sonsbeek. Hier mag het wandeltempo meteen omlaag. De glooiende, groene omgeving aan de rand van de stad was geliefd bij rijke inwoners die er hun landhuizen bouwden. Het kraakheldere water van de beek stroomt al sinds 1470 langs de Witte Watermolen, een historische waterradmolen waar koren werd gemaald. Bij de buren, het Nederlands Watermuseum, kunnen ze je nog meer over water vertellen. Hoe werkt ons rioleringsstelsel, hoe gaan we wereldwijd met water om en hoe voorkomen we overstromingen met sluizen en gemalen?
Ereveld
Arnhem heeft nog meer groen in petto. In park Zypendaal loop je langs Huis Zypendaal, een prachtig 18de-eeuws monument. Na de Arnhemse stadsparken wandel je over de landgoederen Warnsborn, Vijverberg en Lichtenbeek, voor je de Airborne begraafplaats bij Oosterbeek bereikt. Op dit ereveld liggen 1754 Britse, Poolse en Nederlandse militairen begraven die sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem (september 1944 tot april 1945).
Wodanseiken
Na 11 kilometer kun je op station Oosterbeek op de trein stappen, of je weg vervolgen. Je loopt dan langs de Wolfhezerbeek met zijn 450 jaar oude Wodanseiken. De naam werd rond 1850 bedacht door de Oosterbeekse School, waartoe onder andere Mauve en Mesdag behoorden. De landschapsschilders wandelden regelmatig door deze streek om de grillig gevormde eiken en de omringende heide op hun canvas te vereeuwigen. Op weg naar het eindpunt van de route, station Wolfheze, steek je Ecoduct Wolfhezerheide over. Naast wandelaars weten ook groot wild (waaronder reeën, edelherten en wilde zwijnen) en kleinere dieren (zoals reptielen en amfibieën) dit ecoduct te vinden. Bij mooi weer zie je op het talud langs het wandelpad soms ringslangen zonnebaden.
Van station Arnhem Naar station Oosterbeek of station Wolfheze Afstand 11 of 20 km Bezienswaardigheden Park Sonsbeek / Nederlands Watermuseum / Huis Zypendaal / Landgoed Warnsborn / Airborne begraafplaats / Wodanseiken Honden mee? Ja, aangelijnd. Download hier de route
2. NS-wandeling Overijsselse Buitenplaatsen
Tussen Dalfsen en Zwolle geniet je volop van het boerenbuitenleven. Wandelend langs weilanden en akkers passeer je de statige landhuizen van de vroegere Overijsselse adel.
Om de haverklap een havezate
Het is niet moeilijk te begrijpen waarom dit buitengebied zo geliefd was bij de Overijsselse adel. Vanaf het kleine station van Dalfsen wandel je door weelderige bossen en weilanden met nieuwsgierige paarden langs drie havezaten. Een havezate is een versterkt huis of hoeve, bestaande uit een groot landhuis, bijgebouwen en een flinke lap grond. De hoofdgebouwen van Huis Den Berg, landgoed Mataram en landgoed De Horte zijn in privégebruik, maar delen van de landgoederen zijn opengesteld voor wandelaars. Huis Den Berg is het eerste landhuis op je route. Omgeven door water en met een keurig aangeharkte tuin met kaarsrechte, lange lanen, spreekt deze havezate het meest tot de verbeelding. Landgoed Mataram heeft meer weg van een hoeve, met gezellige luiken voor de ramen.
Franse symmetrie en Engelse doorkijkjes
De derde havezate op je route, landgoed De Horte, ligt verscholen in het groen. Via een klassiek wit bruggetje betreed je de Franse tuin, die is opengesteld voor bezoekers. Tussen de symmetrische lanen en bloemperken slingeren paadjes en spannende doorkijkjes die kenmerkend zijn voor de Engelse stijl, die in de 19de eeuw in trek was. Behalve een Franse tuin vind je op het landgoed een oude druivenkas, een boomgaard en een torenhoge mammoetboom.
De Sassenpoort als finishlijn
Even verderop ligt Wijthmen, een buurtschap met twaalf rijksmonumenten en de Wijthmenerplas. Deze oude zandafgraving is omgetoverd tot een populair recreatiegebied met een wakeboard- en waterskibaan. Ruim een uur lopen verderop ligt de officiële finishlijn van je route bij de Sassenpoort, een kolossale stadspoort uit 1406. Vanaf hier is het nog tien minuten lopen naar station Zwolle.
Van station Dalfsen Naar station Zwolle Afstand 17,5 km (inkorten mogelijk tot 8 of 12 km door de bus te pakken) Bezienswaardigheden Havezate Den Berg / Landgoed Mataram / Landgoed De Horte / Hanzestad Zwolle Honden mee? Ja, aangelijnd, maar van 1 april tot 1 oktober verboden bij de Wijthmenerplas (alternatieve route beschikbaar). Download hier de route
3. OV-stapper Landgoed Geijsteren
In deze wandeling in het noorden van Limburg laat je je leiden door de kronkelende Oostrumse beek. Eerst bij een rietgedekte watermolen, daarna op de plek waar de beek in de Maas uitmondt, bij de ruïne van Kasteel Geijsteren. Door bossen en over heide wandel je terug naar Venray.
Maria, Jezus en engelen
Je rondwandeling begint en eindigt op station Venray. Het treinstation ligt tussen Venray en het dorp Oostrum, met een bedevaartskerk en de begraafplaats Trans Cedron. Op dit kerkhof staat de in 1909 aangelegde Calvarieberg, bestaande uit een grot met huilende engelen en een piëta – Maria met de dode Jezus Christus op haar schoot. Ook de elf in art deco stijl gebouwde niskapelletjes met kruiswegstaties zijn bijzonder.
Arm van de Maas
Langs weilanden en bossen volg je de meanderende Oostrumse Beek. Op Landgoed Geijsteren heeft de beek al kronkelend een diep dal uitgesleten richting de Maas. Onderweg passeer je de Rosmolen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden werd deze rietgedekte molen uit 1667 niet door paarden, maar door het water van de beek aangedreven. In die tijd was de Oostrumse Beek een arm van de Maas. Tegenwoordig is de beek gedeeltelijk verland.
Kasteelbrand en bombardementen
Op de plek waar in de 13de eeuw Kasteel Geijsteren werd gebouwd, mondt de Oostrumse beek uit in de Maas. Toen het kasteel in 1918 in lichterlaaie vloog, was er onvoldoende geld om het in volle glorie te herbouwen. De verwoestende bombardementen van de Tweede Wereldoorlog deden de rest. Van de ruïne loop je door de bossen naar de gotische Sint Willibrorduskapel. De kapel werd in de 16de eeuw gebouwd op de plek waar Willibrordus, bisschop van Utrecht en Antwerpen, de toen nog heidense bewoners van de streek doopte. Via de heidevelden, zandduinen en het jeneverbesstruweel van de Boschhuizerbergen leidt het pad terug naar station Venray.
Van station Venray Naar station Venray Afstand 17 km Bezienswaardigheden Calvarieberg / Landgoed Geijsteren / Rosmolen / Kasteel Geijsteren / Sint Willibrorduskapel Honden mee? Ja, aangelijnd. Download hier de route
Tekst: Joost Smets. Beeld: ANP, Getty Images
Samen stappen
Klinkt een dagje wandelen jou als muziek in de oren? Deel dit artikel met je favoriete wandelmaatje en ga samen op avontuur!
Deel via:
Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice
Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes
Meer NS › Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties