4x wandelen in de duinen
Duinen beschermen ons niet alleen tegen het natuurgeweld van de zee, ze vormen ook een van de mooiste landschappen van ons land. Strik je schoenveters, klim naar hoge uitzichtpunten en waai uit in deze afwisselende duingebieden.
1. NS-wandeling Duinen van Zoutelande
Een flinke kuitenbijter in eigen land? Dan denk je waarschijnlijk aan de heuvels van Zuid-Limburg, maar ook de Zeeuwse Delta kent vele hoogtepunten. De duinen van Groot Valkenisse, een buurtschap bij Zoutelande, behoren tot de hoogste van Nederland. De aanloop vanaf station Vlissingen is een uitstekende en afwisselende warming-up. Het water is in Zeeland zelden ver en al snel bereik je de plek waar in november 1944 de Slag om de Westerschelde woedde en de geallieerden Vlissingen heroverden op de Duitsers. Na het windorgel bij het Nollestrand wisselen beschutte stranden en steile duinen elkaar af. Vanaf de tot wel 52 meter hoge duinen – alleen de Schoorlse Duinen zijn hoger – zie je hoe grote zeeschepen de kaap bij Westkapelle ronden, op weg naar de Westerschelde en uiteindelijk de haven van Antwerpen. De voor Zeeland typerende palenrijen loodrecht in zee breken de kracht van de golven en beschermen zo de smalle en kwetsbare duinstrook bij Zoutelande. Het strand van Zoutelande is het enige in Nederland dat op het zuiden ligt. Vandaar de bijnaam Zeeuwse Rivièra – en de zomerse drukte. De rust keert weer op weg naar het middeleeuwse stadje Westkapelle, waar je de bus terug naar Vlissingen neemt.
Van station Vlissingen Naar Westkapelle Afstand 13 of 19 km Bezienswaardigheden Landingsmonument Uncle Beach / Windorgel / Duinen van Zoutelande Honden mee? Ja, aangelijnd.
2. NS-wandeling Meijendel
Deze afwisselende wandelroute door bos en duin begint in hartje stad, maar voor je het weet loop je al door het groen. Vanuit de trein op Den Haag Centraal wandel je namelijk vrijwel direct het Haagse Bos in. Via paleis Huis Ten Bosch, de woning van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane, loop je over landgoed Clingendael de stad uit. Het landgoed is aangelegd in de Engelse landschapsstijl met een romantisch glooiend landschap. In het park staan indrukwekkende bomen van meer dan 150 jaar oud. Daarna wordt het pad bochtiger en heuvelachtiger. Er zijn weinig landen met zulke fraaie duinlandschappen als Nederland. In de middeleeuwen werd er veel zand uit zee aangevoerd en ontstonden er hoge duinen. Op wat gras na wilde daar niet veel groeien. Pogingen om de voedselarme grond te ontginnen en geschikt te maken voor landbouw haalden weinig uit, al vind je sindsdien verschillende bijzondere plantensoorten in het ‘dal van de meidoorns’, ofwel Meijendel. In Bezoekerscentrum Dunea leer je meer over de flora en fauna van het gebied. Door de duinen vervolg je je weg naar eindpunt Wassenaar, waar je de bus terug kunt nemen.
Van station Den Haag Centraal Naar Wassenaar Afstand 13 km Bezienswaardigheden Het Haagse Bos / Huis ten Bosch / Landgoed Clingendael / Meijendel Honden mee? Ja, aangelijnd.
3. NS-wandeling Helderse Duinen
De meeste duinwandelingen zijn puur natuur, maar in de Helderse Duinen komen ook liefhebbers van kunst en geschiedenis volop aan hun trekken. Dat begint al bij de buren van station Den Helder Zuid. Schilder, beeldhouwer en architect Ruud van de Wint creëerde hier in de duinen in vijfentwintig jaar tijd een totaalkunstwerk van schilderingen, beelden en stalen bouwsels. Project De Nollen is van april t/m oktober te bezichtigen, onder begeleiding van een gids en op vaste tijden (donderdag t/m zondag, vooraf reserveren). Via de onverharde paadjes door de duinvalleien en dennenbossen van de Helderse Duinen bereik je Fort Kijkduin. Het onderaards gangenstelsel van Napoleons ‘Gibraltar van het noorden’ is inmiddels omgetoverd tot Noordzeeaquarium. De aantrekkelijke horecagelegenheden pal aan zee zijn een fijne plek om even te pauzeren. Even verderop wacht het letterlijke hoogtepunt van je wandeling: de gietijzeren Lange Jaap, met zijn 63 meter de hoogste nog brandende vuurtoren van heel Nederland. Langs de gracht van Fort Erfprins slinger je naar het Marinemuseum. Aan de kade liggen drie marineschepen, waaronder de duikboot Tonijn. Een unieke kans om een onderzeeboot van binnen te bekijken. Je eindigt je wandeling in de binnenstad van Den Helder.
Van station Den Helder Zuid Naar station Den Helder Afstand 9,5, 14 of 15,5 km Bezienswaardigheden Kunstproject De Nollen / Helderse Duinen / Fort Kijkduin / Vuurtoren Lange Jaap / Marinemuseum Honden mee? Ja, aangelijnd, maar verboden in het Nollengebied (alternatief aangegeven).
4. NS-wandeling Lange Duinen
Duinen in de provincie Utrecht? Jazeker! Hoewel het hemelsbreed bijna zestig kilometer is naar de Noordzee, zijn er tussen Amersfoort en Soest toch duinen te vinden. De Korte en Lange Duinen zijn stuifzandgebieden die zo bijzonder zijn, dat ze zijn uitgeroepen tot aardkundige monumenten. Vanaf station Amersfoort Centraal loop je eerst over de voormalige Wagenwerkplaats, waar van 1904 tot 2000 de treinstellen van NS werden onderhouden. Tegenwoordig is het een stukje industrieel erfgoed dat gebruikt wordt voor evenementen en feesten. Langzaam maar zeker wandel je steeds meer over zandpaden, tot je op de Lange en Korte Duinen zand ziet zo ver het oog reikt. Ooit lagen hier heidevelden, maar door afplaggen, afbranden en overbegrazing bleef daar steeds minder van over. De wind deed de rest en er ontstonden zandverstuivingen. Die werden binnen de perken gehouden door eromheen bos aan te planten. Toch blijven de Lange en Korte Duinen een ‘levend’ stuifzandgebied met grote hoogteverschillen. Daarna wordt het minder met het reliëf: het Ridderoordse Bos vormt het overgangsgebied van de Utrechtse Heuvelrug en de lager gelegen veenweiden. Dassen, zangvogels en spechten voelen zich hier thuis. De route eindigt op de grens met Noord-Holland, op het treinstation in het dorp Hollandsche Rading.
Van station Amersfoort Centraal Naar station Hollandsche Rading Afstand 12, 15,5 of 22,5 km Bezienswaardigheden Wagenwerkplaats / Lange en Korte Duinen / Ridderoordse Bos Honden mee? Ja, aangelijnd.
Tekst: Joost Smets. Beeld: Tim Bilman, Stijn Hoekstra, Getty Images, Jan van der Wolf.
Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice
Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes
Meer NS › Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties