Dagje uit in de natuur
Ontdek de Nederlandse herfst op zijn mooist tijdens deze zeven verrassende boswandelingen, met een NS-station als begin- en eindpunt.
1. NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug
De bultige Utrechtse Heuvelrug, een stuwwal uit de voorlaatste ijstijd, herbergt het één-na-grootste bosgebied van Nederland, rustieke buitenplaatsen en intrigerende monumenten.
Twee gezichten
Jouw ontdekkingstocht gaat van start in Driebergen-Zeist. Na ongeveer drie kilometer bereik je Landgoed Bornia. In dit ongerepte duingebied wisselen bossen, heiden en zandverstuivingen elkaar af. Waar Bornia in veel opzichten wild uitziet, oogt het aangrenzende Landgoed Heidestein beduidend lieflijker. Aan het begin van de twintigste eeuw werd dit voormalige heidelandschap verfraaid met vijvers, bruggen en zelfs een theehuis. Om te voorkomen dat de oorspronkelijke heide helemaal verdwijnt, wordt het gebied begraasd door een kudde heideschapen. Samen met Noordhout vormen de landgoederen het grootste aaneengesloten natuurgebied op de Utrechtse Heuvelrug.
Terug naar de Franse tijd
Precies in het centrum van Nederland, op één van de hoogste punten van de heuvelrug, staat een heuse piramide. De 33 meter hoge Piramide van Austerlitz, afgetopt met een obelisk, werd ruim tweehonderd jaar geleden gebouwd door het Frans-Bataafse leger. Naast de parkeerplaats staat een bezoekerscentrum met een gratis expositie over de Franse tijd. Het is hard werken om de 93 treden naar de top te beklimmen. Maar het uitzicht over de omringende bossen is schitterend.
Door de bomen het bos zien
Hoewel van bovenaf vooral de gekleurde kruinen van de beuken en eiken opvallen, worden Boswachterij Austerlitz en het naastgelegen Landgoed Den Treek gedomineerd door naaldbomen zoals de grove den, douglasspar en, in mindere mate, fijnspar en Japanse lariks. De Koeheuvels, een fotogenieke zandverstuiving met jeneverbesstruiken en heideplantjes, vormt het perfecte sluitstuk, voordat je het station van Maarn betreedt en de trein naar huis neemt.
Van Station Driebergen-Zeist Naar Station Maarn Afstand 8 of 15 km Honden mee? Ja (m.u.v. Landgoed Heidestein) Bezienswaardigheden Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug / Landgoed Bornia / Landgoed Heidestein / Piramide van Austerlitz. Download hier de route
2. NS-wandeling Stabrechtse Heide
Nergens anders ervaar je de weidse natuur als op de Strabrechtse Heide, de grootste aaneengesloten heide van Noord-Brabant, met schitterende bossen, heidevelden en vennen. Kom er oog in oog met Schotse hooglanders en rust uit bij sfeervolle boscafés.
Toegangspoort
Langs de Kleine Dommel, een meanderend riviertje dat de watermolens aandreef die nodig waren voor de textielindustrie, verlaat je Geldrop. Gaandeweg zie je de omgeving veranderen: het beekdal loopt geleidelijk over in de Strabrechtse Heide. Natuurpoort De Plaetse biedt toegang tot het unieke heidegebied. Hier vind je een reconstructie van een oud-Brabants plein, compleet met bluskuil om eventuele bosbranden te doven, en een sfeervol boscafé. Weten wat je tijdens het wandelen zoal tegenkomt? Breng dan een bezoek aan de door Staatsbosbeheer aangelegde heide- en insectentuin.
Interessant samenspel
De uitgestrekte en haast Afrikaans aandoende Strabrechtse Heide, ten zuidoosten van Eindhoven, kenmerkt zich door bodemvegetatie en vennen, waaronder het grootste ven van Nederland: het Beuven. Om te voorkomen dat de heide dichtgroeit met bos en gras, wordt het gebied begraasd door een kudde van 350 Kempische heideschapen. Als je door het gebied wandelt of fietst, kan het zomaar zijn dat je de dieren, herder en herdershonden tegen het lijf loopt. De begrazing heeft een positieve uitwerking op de flora en fauna. Insecten zoals de diefmier, heivlinder, tapuit en veldkrekel hebben het hier enorm naar de zin. Eerstgenoemde komt alléén voor in het begraasde deel van de heide. Het gentiaanblauwtje, de moerassprinkhaan en de veenmier komen uitsluitend voor op het natte heidegedeelte.
Twee voor de prijs van één
Houd jij van kastelen en de historie waarmee ze doordrenkt zijn? Nabij Heeze krijg je er twee voor de prijs van één. Achter het 17de-eeuwse Kasteel van Heeze, dat nog altijd wordt bewoond door een lid van de adellijke familie van Tuyll van Serooskerken, gaat een 15de-eeuwse burcht schuil. Volg een rondleiding als je benieuwd bent naar het interieur en de gebeurtenissen die zich hier voltrokken. Via meerdere poorten en een opvallende stenen duiventoren arriveer je bij het eindpunt van deze wandelroute.
Van Station Geldrop Naar Station Heeze Afstand 13 of 17 km Honden mee? Nee (m.u.v. de hoofdroute) Bezienswaardigheden Beekdal van de Kleine Dommel / De Plaetse / vennen / Kasteel van Heeze. Download hier de route
3. OV-stapper Leuvenumse Beek
Het hoogtepunt van deze tweedaagse wandeling door de westelijke Veluwe is het Speulderbos. Veel van de grote eiken- en beukenbomen hebben grillige vormen en zijn deels met elkaar vergroeid, waardoor het gebied ook wel bekendstaat als het Bos van de Dansende Bomen. Er komen tal van wilde diersoorten voor, zoals dassen, edelherten, everzwijnen en slangen.
Van Station Ermelo Naar Station Nunspeet Afstand 22 km Honden mee? Ja, aangelijnd Bezienswaardigheden Bos van de Dansende Bomen / Kasteel Staverden. Download hier de route
4. OV-stapper Kroondomein Het Loo
De bossen van Kroondomein Het Loo behoren tot de mooiste van Nederland. Vooral de afwisseling is opvallend. Het ene moment loop je tussen de beuken door, het andere moment tussen de eiken en weer even later tussen de berken. Je vindt hier ook de hoogste boom van Nederland: een douglasspar van bijna vijftig meter.
Van station Apeldoorn en vervolgens met de bus naar Vaassen Centrum Naar Station Amersfoort Afstand 17 km Honden mee? Ja, aangelijnd Bezienswaardigheden Kasteel Cannenburch / wilde zwijnen en bergen. Download hier de route
5. NS-wandeling Veluwezoom
Deze schitterende route voert je dwars door het Nationaal Park Veluwezoom, een verzameling landgoederen die door Natuurmonumenten is aangekocht. Eerst loop je door de heuvelachtige Onzalige Bosschen, die vroeger tot het jachtdomein van de Prinsen van Oranje behoorden. Op dit gedeelte van de route moet je flink klimmen en dalen. Vervolgens ontdek je de indrukwekkende heide bij de Posbank en de Zijpenberg.
Van Station Dieren Naar Station Rheden of Velp Afstand 11 of 15 km Honden mee? Ja, aangelijnd Bezienswaardigheden Posbank / Carolinaberg Download hier de route
6. OV-stapper Holterberg
De omgeving van Holten is een paradijs voor natuurliefhebbers. Rond de Holterberg, onderdeel van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, kun je eindeloos wandelen en fietsen. Het natuurgebied de Borkeld, waarin coulisselandschap wordt afgewisseld door heide, leemkuilen, akkers, hoogveen en bos, is onze favoriet. Hier ligt ook het grootste jeneverbesstruweel van Nederland. Daarnaast is de Borkeld een archeologisch reservaat, aangezien er 13.000 jaar geleden al jagers en verzamelaars actief waren. De bewijzen zijn door hen achtergelaten in de vorm van stenen bijlen, huidenschrapers en andere werktuigen. De prehistorische grafheuvels en nederzettingsplaatsen die zijn gevonden zijn tussen de vier- en zesduizend jaar oud.
Van Station NIjverdal Naar Station Holten Afstand 14 km Honden mee?Ja, aangelijnd Bezienswaardigheden Uitzicht vanaf de Holterberg / glooiende heidevelden / zandverstuivingen. Download hier de route
7. NS-wandeling Kennemerduinen
Brede stranden, hoge duinwallen en een afwisselend landschap met bossen, struikgewassen, duingrassen en grote grazers. De Kennemerduinen, een uitgestrekt natuurgebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort, is de perfecte plek om je hoofd leeg te maken. Vanuit NS-station Santpoort Noord bereik je het statige landhuis Duin & Kruidberg.
Brede stranden, hoge duinwallen en een afwisselend landschap met bossen, struikgewassen, duingrassen en grote grazers. De Kennemerduinen, een uitgestrekt natuurgebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort, is de perfecte plek om je hoofd leeg te maken. Vanuit NS-station Santpoort Noord bereik je het statige landhuis Duin & Kruidberg. Via verharde en onverharde paden, langs diverse duinmeertjes, kom je vervolgens uit bij het strand. Met de zilte wind door je haren zet je koers naar Zandvoort. Na een kleine twee kilometer moet je een belangrijke knoop doorhakken: blijf je over het strand lopen tot in Zandvoort aan Zee of loop je door de duinen? Kies voor het duintraject als je het landschap in vol ornaat wil ervaren. Vanaf uitzichtpunt Hazenberg zie je niet alleen de hoge beboste binnenduinen, maar ook de kenmerkende watertoren van Overveen. Verder landinwaarts torenen ook de bomen als schoorstenen boven je uit. Eerst loop je door dennenbossen. Daarachter volgt een reep met berken, eiken en andere loofbomen.
Van Station Santpoort Noord Naar Station Overveen of Zandvoort Afstand 14,5 of 16 km Honden mee? Nee Bezienswaardigheden Nationaal Park Zuid-Kennemerland / Landgoed Duin- en Kruidberg / de acht gedenkstenen. Download hier de route
Samen stappen
Klinkt een dagje wandelen jou als muziek in de oren? Deel dit artikel met je favoriete wandelmaatje en ga samen op avontuur!
Deel via:
Tekst: Tom Aussems. Beeld: Tim Bilman, Aranka Sinnema, Tiemen Aperloo, Getty Images
Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice
Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes
Meer NS › Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties