Dagje kunst & cultuur

Op zaterdag 14 en zondag 15 september, tijdens Open Monumentendag, openen 5.000 bijzondere locaties deuren die normaal gesproken gesloten blijven. In het kader van het thema ‘Routes, netwerken en verbindingen’ wordt aandacht besteed aan de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben op ons land en onze manier van leven. Samen met Open Monumentendag nodigen we je uit om ons cultureel erfgoed op duurzame wijze te verkennen.

1 Koninklijke wachtkamers en monumentale stations

Op 88 plaatsen in heel Nederland

Nederland en NS zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al 188 jaar brengen we Nederland vooruit en beheren we cultureel erfgoed, waaronder 88 monumentale treinstations. Een paar daarvan hebben als verborgen parel een koninklijke wachtkamer. Strikt gezien hoeft de koning(in) nooit te wachten en is de naam ‘wachtkamer’ dus niet correct. De ruimtes zijn bedoeld om gasten te ontvangen, afscheid van ze te nemen of je op te frissen in de toiletruimte. Tijdens Open Monumentendag hoef je niet van koninklijken bloede te zijn om de koninklijke wachtkamer op station Baarn of Den Haag Hollands Spoor te bezoeken. Ook de monumentale treinstations Kapelle Biezelinge, Winschoten en Maastricht zijn een bezoek waard.

Zo kom je er: neem de trein naar station Baarn of station Den Haag Hollands Spoor om de koninklijke wachtkamers te bekijken. Plan je reis in de NS-app

2 Landgoed Oud Groevenbeek

Ermelo

Ook Natuurmonumenten opent tijdens Open Monumentendag haar landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien voor bezoekers. Daar horen verrassende verhalen bij die aan bod komen tijdens rondleidingen, excursies en demonstraties. Landgoed Oud Groevenbeek, verstopt in de Veluwse bossen, houdt het exclusief. Hier gaan de deuren alleen open op zaterdag 14 september, tussen 10.00 en 15.00 uur. Op deze dag ben je welkom in de statige villa, de meer dan honderd jaar oude druivenkas, de watertoren en de statige beukenlanen, weilanden en moestuin van het landgoed.

Zo kom je er: neem bus 101 of 114 vanaf station Harderwijk of bus 101 vanaf station Nijkerk en rijd in een kwartier naar halte Zuiderveldweg in Putten. In tien minuten loop je naar Theehuis Groevenbeek op het landgoed. Plan je reis in de NS-app

3 Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Hilversum

Open Monumentendag gaat in Mediastad Hilversum al op vrijdag 13 september van start. Dat gebeurt met een speciale lichtkunstroute langs monumenten die tot leven komen dankzij projecties, muziek, dans, theater en spoken word. Hilversum telt zelf ruim tweehonderd monumenten – en waar worden deze beter in beeld gebracht dan in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid? In het museum – zelf een modern architectonisch monument – vinden het hele weekend rondleidingen plaats en schuif je aan bij een doorlopende filmvertoning om meer te leren over Hilversumse architectuur.

Zo kom je er: neem de trein naar station Hilversum Media Park en loop in vijf minuten naar het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Plan je reis in de NS-app

4 Schroefstoomschip Zijner Majesteits Bonaire

Den Helder

De slogan ‘Onderweg!’ is ze op het lijf geschreven: Nederland kent ook mobiele monumenten, zoals Dafjes, paardentrams en oude botters, postboten en stoomschepen. In Den Helder ligt het schroefstoomschip Zijner Majesteits Bonaire voor anker. Het is het oudste nog bestaande Nederlandse marineschip dat in Nederland is gebouwd. Aan boord maak je tijdens een rondleiding met behulp van VR een simulatie mee van de machinekamer met daarin twee vlampijpketels.

Zo kom je er: neem de trein naar station Den Helder en loop in een kwartier naar de Bonaire. Plan je reis in de NS-app

5 Nationaal Monument Kamp Vught

Vught

Een paar nagebouwde wachttorens, een halve barak en een crematorium – veel meer herinnert er niet aan het voormalige concentratiekamp in Vught. Het is dan ook niet wat wél bewaard is gebleven, maar wat hier verloren is gegaan dat je aan het denken zet. Nationaal Monument Kamp Vught is het hele jaar door geopend voor belangstellenden. De vaste expositie over Kamp Vught in en na de oorlog is geopend op woensdag t/m zondag. Op Open Monumentendag is nevenlocatie Barak 1B gratis toegankelijk. Voor het herinneringscentrum betaal je wel entree.

Zo kom je er: neem buurtbus 207 vanaf station ’s-Hertogenbosch (maandag t/m zaterdag, 1x per uur) en rijd in een kwartier naar Nationaal Monument Kamp Vught. Of loop NS-Wandeling Vughtse Lunetten (10 km) van station Vught naar station ’s-Hertogenbosch. Plan je reis in de NS-app

6 Ambacht in Beeld Festival

Amsterdam (21 en 22 september)

Een week na Open Monumentendag vindt in de NDSM-Loods in Amsterdam Noord (zelf deels rijksmonument) de tiende editie van het Ambacht in Beeld Festival plaats. Meer dan honderd ambachtslieden uit binnen- en buitenland geven je de kans om ambachten te ontdekken en uit te proberen, van diamantslijpen tot koperslaan en van kimchi tot batik. De focus ligt op de uitwisseling van kennis en vaardigheden, met workshops, masterclasses en demonstraties. Het evenement draagt hiermee bij aan het behoud van vakkennis en de instroom op ambachtelijke vakopleidingen.

Zo kom je er: neem veerdienst F4 vanaf station Amsterdam Centraal, vaar in een kwartiertje naar Veerhaven Veer NDSM en loop in vijf minuten naar de NDSM-Loods. Plan je reis in de NS-app

Open Monumentendag Fotowedstrijd

Ga je op pad gaat tijdens Open Monumentendag? Neem dan je fotocamera mee! Door jouw iconische monumentenfoto in te sturen maak je kans op mooie prijzen, waaronder twee kaartjes voor Madurodam inclusief treinkaartjes naar Den Haag via de Spoordeelwinkel. Juryvoorzitter is niemand minder dan William Rutten, bekend van Het Perfecte plaatje.

Bezoek Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024. Bekijk alle deelnemende monumenten (en monumentale stations) op openmonumentendag.nl. Meer tips voor een cultureel dagje uit?

Ga naar ns.nl/dagjeuit

Tekst: Joost Smets. Beeld: Jorrit, Lousberg, Jan van de Ven, Bram Kloos.

Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice

Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes

Meer NS › Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties


› Disclaimer › Privacy › Cookies › Bedrijfsinformatie › Voorwaarden en folders

NS Logo blauw