Dagje uit in
Roermond
Roermond, de stad waar de Roer en Maas elkaar ontmoeten, trekt levensgenieters en door de wol geverfde kunstenaars. Hier sluit je net zo gemakkelijk een dagje shoppen af met een romige Christoffeltaart als een kennismaking met Pierre Cuypers – één van de beroemdste architecten van ons land – met een voortreffelijk zevengangenmenu.
Speur naar Sint Christoffel, Sint Jakobus, Pierre Cuypers en keizerin Maria Theresia in de binnenstad.
Leef je uit als bouwmeester of als boef (inclusief een mugshot) in een voormalige gevangenis.
Proef de beste taart van Nederland en een zevengangenmenu dat de groene Michelinster waardig is.
Heiligen & heersers


Steek de Steenen Brug over (zonder te betalen)
Klokslag twaalf uur klinkt elke dag het Carillon boven het Stadhuis op de Markt. Acht beelden, een soort Canon van de Roermondse geschiedenis, draaien een ererondje. Duidelijk herkenbaar zijn architect Pierre Cuypers met chique hoge hoed, de bisschop en een nar – omdat carnaval de gemoederen in het zuiden altijd bezighoudt. Ook Maria Theresia heeft een ereplekje. De Zuidelijke Nederlanden maakten in de 18de eeuw deel uit van Oostenrijk, maar de keizerin was niet bij iedereen geliefd. De Maria Theresiabrug over de Roer heet in de volksmond nog altijd de Steenen Brug. De naam van de keizerin werd waar mogelijk gemeden. Men had er flink de pee in dat er tol betaald moest worden om de brug over te steken. Vandaag de dag geniet je gratis van het fraaie uitzicht op de Roerkade.
Graaf in het verleden van de Munsterkerk
‘Cuypers wordt te veel de hemel ingeprezen,’ meent stadsgids André Schnitzler. ‘Hij had zijn tijd mee. De Fransen hadden Roermond net verlaten. Ze gebruikten de Munsterkerk als stal, als opberghok, eigenlijk voor alles behalve bidden. De katholieken zagen hun kans schoon en lieten overal kerken bouwen. Cuypers, nu vooral bekend als architect van Amsterdam Centraal Station en het Rijksmuseum, ontwierp en restaureerde er 150. Het is lopendebandwerk. De kroonluchter in de Munsterkerk kopieerde hij uit Hildesheim en hij werkte veel met sjablonen – iedere ongeschoolde kan die dingen tegen de muur houden!’ Over de restauratie van de Munsterkerk zijn de meningen verdeeld. Knoeiwerk, volgens sommige Roermondenaren, maar architect Viollet-le-Duc, restaurateur van de Notre Dame in Parijs, gaf Cuypers gelijk. Stiekem weggemoffeld in de kerk is een beeldje van Cuypers zelf, want een beetje ijdel was hij wel.


Loop warm voor de Camino de Santiago
Wandelliefhebbers zullen ze vast herkennen: de sint-jakobsschelpen die het symbool vormen van de Camino de Santiago. De beroemde pelgrimsroute heeft vele beginpunten, maar de meest logische is Roermond. Want al ligt het graf van Sint Jakobus in Santiago de Compostella, daar ligt niet de hele heilige. Röntgenonderzoek wees uit dat een onderarm ontbreekt. Wie de Sint-Christoffelkathedraal bezoekt vangt bot, in de vorm van het reliek van Sint Jakobus. Roermond is ook een stad van glazeniers. Binnen in de kathedraal zorgen de prachtige glas-in-loodramen voor een steeds veranderend kleurenspel.
Bouwers en boeven


Laat de bouwmeester in je los
In het Cuypershuis, de woon- en werkplek van Pierre Cuypers, dwaal je tussen half gerestaureerde engelen en torenspitsen, kleine legertjes Mariabeeldjes en binnenkort een Legozaal waar je de bouwmeester in jezelf loslaat. Lokaal Legotalent Arne Dielis, finalist bij Lego Masters en ontwerper van de Lego-passer die in de museumshop prijkt, is het brein achter de grootse bouwplannen. Bouw jij de Munsterkerk na in de huidige of originele vorm, of ga je voor een geheel eigen ontwerp?
Tel schapen en kom tot rust
Ook in het Cuypershuis, maar een aparte vermelding waard: de expositie Onder de Wol van Christien Meindertsma (t/m 12 mei 2024). In Nederland wordt wol vaak als restproduct weggegooid. Zonde, want je kunt er veel moois van maken en zelfs 3D printen met wol. Bovendien, wat is er rustgevender dan op een wollen matje liggen tussen hoge stapels wol, met op de achtergrond een soundscape van schapengeblaat?


Raak geboeid in het Arresthuis
Voor een boeiende overnachting check je in bij Het Arresthuis. Tot 2007 zaten hier bolletjesslikkers achter de tralies. Nu zijn de kamers een stuk comfortabeler: ze bestaat uit drie samengetrokken cellen. Levensgrote foto’s van oud-gedetineerden sieren de muren. Tip: vraag vriendelijk aan de receptie of je de galerij met originele celdeuren mag bekijken. Grote kans dat het mag. Kun je meteen een mugshot van jezelf maken met de aanwezige boevenmutsjes.
Eten & drinken


Maak een pitstop in de binnenstad
Voor corona trok Roermond tien miljoen bezoekers per jaar – welke andere Nederlandse stad naast Amsterdam haalt die aantallen? – dankzij het Designer Outlet, op een kwartier lopen van station Roermond. Voor veel koopjesjagers eindigt de Roermondervaring hier, maar maak op de terugweg tenminste een pitstop in de binnenstad voor wat lekkers. Waag het daarbij niet om in Limburg taart en vlaai met elkaar te verwarren. Roermond heeft beide, maar echt trots zijn ze op de Christoffeltaart. Je proeft de tot beste taart van Nederland bekroonde lekkernij, bestaande uit meerdere meringuelagen met daartussen chocolademousse, bij Banketbakkerij In de Kroon. Zit je liever buiten? Brasserie ver’Koch op het Munsterplein heeft het mooiste terras van Midden-Limburg.
Ga voor reuring aan de Roer
In een hip industrieel pand aan de Roer zit Mr. Sammi. Het goed bezochte restaurant is helemaal op zijn plaats in een stad die trots is op zijn vrijgevochten denkers – Pierre Cuypers was in zijn tijd al vegetariër. Naast verschillende vega en vegan opties bestel je hier Dashi Ponzu oesters, ossenhaas met paddenstoelrisotto en eendenborst met pompoenrösti. Combineer je etentje met een film- of theatervoorstelling, concert of expositie in de ECI Cultuurfabriek, gevestigd in hetzelfde gebouw.

Insidertip van Mariëtte Harbers, campagnemarketeer bij NS
‘Door de liefde ben ik in Roermond terechtgekomen. Inmiddels woon ik hier al meer dan tien jaar en is het mijn thuis geworden. Ik begin mijn dag graag bij thbx;. Deze koffiebar is pas geopend, en is onderdeel van een streetwear- en sneakerwinkel. Je geniet er van perfecte cappuccino en niet te versmaden matchacroissants.’


Laaf je aan een sterrenmaal (of water en brood)
In het zuiden van ons land weten ze hoe je moet genieten: voor haute cuisine kun je in Roermond op meerdere plekken terecht. Restaurant ONE aan de Roer is bekroond met een Michelinster. Het volledig vegetarische Great Garden Menu wordt bereid met de beste kruiden, groenten, bloemen en fruit uit eigen moestuin. Het zevengangenmenu leverde het restaurant een groene Michelinster op voor duurzame gastronomie. Ook in Damianz, het restaurant van Het Arresthuis, blijft het niet bij water en brood. Hoewel – in de voormalige gevangenis begin je met een voorgerecht van ambachtelijk brood en een shotglaasje verveinewater, voor je je laaft aan een misdadig lekker menu met sint-jakobsschelpen (leuk voor iedereen die in Roermond aan de Camino begint), of aardpeer en pastinaak in het vega-vijfgangenmenu.
Stadsplattegrond
Tekst: Joost Smets. Beeld: Björn Snelders. Plattegond: Karin van der Vegt.
Plan je bezoek
Samen op stedentrip
Wil je Roermond ook ontdekken? Deel dit artikel met je favoriete reisgenoot en ga samen op avontuur!
Deel via:
Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice
Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes
Meer NS › Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties